Påskeegg

Av Bengt Sjöström

Vi kokker elsker «seige» råvarer! Hva mener jeg med det?

Påskeegg

Ingredienser

4 porsjoner

 • 50 g laks
 • 2 stk egg
 • 1 dl melk
 • ½ dl revet ost
  (f. eks. en korttidslagret Holtefjell-ost eller langtidslagret Norvegia)
 • 1 ts sukker
 • 1 ts salt
 • Litt nykvernet pepper

Fremgangsmåte

 1. Start med å dele eggene. Blande eggene med melk og smak det til med salt og pepper. Fordele osten i eggeskallet (eller i en annen porsjonsform eller kopp) og hell over eggemassen.
 2. Ha dette i et vannbad i ovnen med en temperatur på 125 grader til det stivner. Du kan f. eks. sette en ildfast form i langpannen med vann, og i denne formen plasserer du den tomme eggekartongen som kan brukes til beskyttelse for eggene. Dette er for at eggene ikke skal velte og eggemassen renne ut.
 3. La det stå i ovnen i ca. 30 minutter eller til eggemassen har satt seg. Banke forsiktig på langpannen. Dersom eggemassen er bløt må den stå lenger i ovnen.
 4. Grave laksen. Du tar 1 ts salt og 1 ts sukker og litt nymalt pepper. Deretter noen dillstilker før du lar det stå kaldt over natten.
 5. Laksen skjæres tynt. Skulle det bli noe laks til overs når man skiver laksen, kan man skjære dette i terninger og legge de på osten før man heller over eggemassen.
 6. Rulle deretter sammen lakseskivene. Legg disse på det lune og nybakte egget. Strø over med urter før du du kan spise og nyte.
  Med ønske om en fin påske.

PS. Godt tilbehør kan være creme fraiche, lakserogn eller løyrom eller helt enkelt vanlig sennepssaus.

Vi kokker elsker «seige» råvarer!

Hva mener jeg med det?

Jo en muskel som jobber, smaker mer. Høyrygg er et bra eksempel på dette. Men det krever tid, kjærlighet og omtanke. Langtidskokt er godt. Når en snakker om langtidskokt så får nesten alle et noe drømmende blikk og tenker ofte på tiden som var før.

Tid

Slik situasjonen er akkurat nå, kan du kanskje bruke noe av tiden på matlaging? Herlig klassisk tilberedning av gode råvarer som tilberedes uten stress over mange timer. Fordelen med langtidskokt er dessuten at de råvarene som egner seg for langtidskoking som oftest også har en langt rimeligere pris. Nyt dette etterpå med de få i din nærhet du kan spise sammen med i disse dager. Dekk bordet fint og ha det så koselig og bra som dere bare kan. Da må man som sagt sette av litt tid, og tid har vi mange av oss nok av akkurat nå.

Årets påskeoppskrift

Årets påskeoppskrift tar utgangspunkt i relativt rimelige råvarer, egg og laks. Derimot kan du gjerne bruke noe av din tid på å gjøre litt ekstra ut av den i stedet.

Et vanlig påskeegg deles på lengden, dette er tradisjon. Ofte er disse eggene fylt med godteri. Jeg har da gjort en egen variant og fylt det med andre godsaker i stedet. Men hvordan har jeg lykkes i å dele et egg på lengden?

Hvordan lykkes i å dele egg på lengden?

Skriv til meg på bengt.sjostrom@oslo.kongressenter.no med dine tanker om hvordan jeg fikk til å dele egget på langs (og send gjerne et bilde hvis du også klarer å gjøre det samme). En overraskelse venter de fem beste svarene som kommer. Jeg sitter alene i dommerpanelet og har oppgaven i å vurdere svarene som sendes til meg. Håper du vil sende meg ditt svar!

God påske til dere alle sammen!

Bengt Sjöström

(NB! Konkurransen avsluttes uken etter påske, onsdag 15. april 2020)