Hvordan grille på riktig måte?

Vår eminente sjefskokk Bengt Sjöström deler her noen gode grilltips slik at du kan lage et perfekt måltid på en deilig sommerdag.

Mange av oss elsker å grille. Det gjør også vår fantastiske kjøkkensjef og gastronomiske leder Bengt Sjöström, som her vil dele med oss litt av sin kunnskap om hvordan grille på riktig måte. Det har liten betydning om man bruker en gassgrill eller en kullgrill. Tankegangen er den samme, man bruker ofte direkte grilling eller indirekte grilling. Men hva betyr egentlig dette?

Det første en bør tenke på er å alltid ha lokket på, dersom grillen har et så klart.

Direkte og indirekte grilling

Dersom du har på alle gassbrennere eller at hele bunnen på grillen er fylt med grillkull, er dette det man kaller for direkte grilling. Da fungerer grillen omtrent som en stekepanne. Alt det du tenker kan stekes i en stekepanne grilles med direkte grilling. Dette kan for eksempel være koteletter, pølser, skiver av biff osv.

Har du for eksempel en hel kylling eller andre større råvarer som du vanligvis ville satt inn i ovnen, da snakker vi om indirekte grilling. Da ligger grillkullet i en sirkel langs sidene på grillen i stedet for at det ligger direkte under råvaren. Om du deretter legger på lokket så fungerer grillen som en ovn og råvaren blir da ikke svidd av den direkte varmen.

Så hvordan er det da med en gassgrill? I stedet for å skru på noen av brennerne som er direkte under råvaren skrur du på de du har på siden, for så deretter å lukke lokket. Det kan være at du synes det er enklere å ha grillkull på den ene siden av grillen og dette går selvsagt også fint.

Fisk er deilig å grille, men kan raskt falle gjennom risten eller sette seg fast. For å unngå at dette skjer kan du bruke en teflonmatte som du legger direkte på risten. Ved å gjøre det slik oppnår du et perfekt resultat hvor ingenting setter seg fast i risten, og du får til og med et grillmønster på!

Temperaturen styres med lufttilgang

En annen viktig ting du må kjenne til når du griller er temperaturen, som du styrer med lufttilgangen. Bengt har nesten alltid full lufttilgang på lokket, mens han styrer varmen med spjeldet på grillens underside. Har du lite tilgang på luft blir grillen kaldere, mens med en fult åpen lufttilgang blir grillen varmere.

Hvor ofte skal en da se til maten som ligger på grillen? Bengt sitt tips her er like ofte som en ser inn i ovnen. Det er mange griller som har et termometer i lokket, da vet man eksakt. Trikset er å tenke som om du bruker en ovn.

Tips til tilbehøret

Som Bengt forteller: ”Jag älskar naturens gåvor. Örtsmöret blir så mycket vackrare om man inte alltid hackar sönder alla örter och blandar i. Dessutom så många örter och så många blommor är ätliga. Inte bara vackra”.

Her kan du se hvordan Bengt har gjort det med urtene på en skive ekstra saltet smør. Den bakte poteten er naturligvis bakt på grillen, med indirekte grilling. Det tar vel og merke nesten to timer, så en får starte i god tid.

Vi ønsker dere alle en herlig sommer så sees vi igjen til høsten!