Elskede grønnsaker

Av Bengt Sjöström

Desto mer man ser på grønnsakene desto mer setter jeg pris på dem. Både privat og på jobb.

 

Honningsøtede rødbeter med blomkål og chevre

Ingredienser

4 porsjoner

  • 4 st porsjonsrødbeter
  • ¼ blomkål
  • 150 g chevre
  • 3 ss honning (i dette tilfellet Egge gårds eplehonning)

Honningkrisp

  • ½ dl vann
  • ½ dl lokalprodusert honning (hvis mulig)
  • 1/2 dl sirup
  • 1 ½ dl sukker
  • 2 ss natron

Fremgangsmåte

  1. Legg først bakepapir i en form, ca. 20 x 25 cm.
  2. Blande smør, vann, honning, sirup og sukker. Deretter koker du dette i ca. 5 min til røren er gyllen.
  3. Ta kjelen av varmen og rør i natron. Vær da oppmerksom på at røren vil begynne å boble og vokse i mengde. Hell røren på et bakepapir og la det avkjøle.
  4. Til sist skjærer du eller deler den opp i mindre biter. Serveres samme dag.

Tilberedning

  1. Kok rødbetene i saltet vann til de er myke som poteter.
  2. Gni av skallet med et papir. Krydre deretter med salt og pepper, samt litt olivenolje før du legger de i midten på en tallerken.
  3. Skjær blomkålen i tynne skiver og legg disse i isvann. Vi har brukt mindre buketter av naturlig farget blomkål. Allerede etter fem minutter begynner de å bli sprø.
  4. Ta de opp av isvannet og la dem renne av seg da de er sprø. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitron.
  5. Strø små biter av chevre rundt rødbetene etterfulgt av blomkålen og sist honningkrispen.

Desto mer man ser på grønnsakene desto mer setter jeg pris på dem. Både privat og på jobb.

Vi på Oslo Kongressenter har et mål om at vi skal minske proteinet med 20% og øke mengden grønnsaker tilsvarende. Dette for at maten skal oppleves som lettere, friskere og mer nyttig. Videre så finnes det alltid små triks for å få grønnsakene til å smake enda bedre!

Enda bedre smak på grønnsakene

Så hva mener jeg med dette? Jo – solen har stor påvirkning på grønnsakene våre og ettersom vi ikke alltid har 30 grader og sol her i landet så er det enkelte grønnsaker som ikke blir like søte i smaken. Hva kan man gjøre med hensyn til dette?

Jo, de grønnsakene og rotfrukter som har en naturlig sødme i seg kan man hjelpe litt på veien ved å tilsette litt sødme. Honning for eksempel eller råsukker. Rødbeter, løk, gulrot osv. er eksempler på grønnsaker som har en slik naturlig sødme. Tilsetter du litt sødme så hever du smaken på disse.
Ja, jeg vet at sukker er farlig og også salt i visse mengder, men jeg tror at lar vi maten være som den er og heller fjerner godterier, brus, chips, pommes frites og annet så er jeg overbevist om at vi skulle føle oss mye bedre selv om vi tilsetter litt sødme når vi lager mat.

Sprøe og friske grønnsaker

Ett annet tips er å la det som er godt rått være rått når vi spiser det. Dette lar seg ikke alltid gjøre, men forsøk å skive grønnsakene i tynne skiver og legg dem i isvann til de blir sprøe og friske. Selv om de var litt myke da du skivet dem, f.eks. fennikel, reddiker, gulrot, blomkål for å nevne noen.

Hell av disse, drypp noen dråper sitron og legg de på matretten din så vil det oppleves herlig friskt.

Dette selv om selskapet er fantastisk!