Vårt arbeid med Åpenhetsloven

Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger i henhold til Åpenhetsloven

Oslo Kongressenter er en del av Oslo Kongressenter Folkets Hus AS. Oslo Kongressenter driver med utleie av lokaler til større og mindre arrangementer som konferanser, kongresser, møter, banketter, «workshops», m.m. Vi bistår og tilbyr alt i fra høy teknisk kompetanse under arrangementet, til servering av førsteklasses lunsjer og middager.

Oslo Kongressenter Folkets Hus AS har som formål å eie, forvalte, drifte og leie ut forsamlingslokaler og kontorer til Landsorganisasjonen i Norge og tilknyttede organisasjoner og virksomheter.

Oslo Kongressenter Folkets Hus har etablert policy for ivaretagelse av åpenhetsloven basert på Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, utarbeidet etiske retningslinjer for leverandører og arbeider kontinuerlig med å systematisere og forbedre disse rutinene.

Loven pålegger Oslo Kongressenter Folkets Hus en informasjonsplikt og en plikt til blant annet å gjennomføre aktsomhetsvurderinger. Gjennom våre nettsider gis allmennheten tilgang til informasjon om det arbeidet Oslo Kongressenter Folkets Hus gjør for å sikre dette arbeidet.

Vi foretar en årlig risikovurdering internt slik at vi kan identifisere området hvor det kan være utfordringer.

God trivsel og et godt miljø på arbeidsplassen er viktig og her gjøres flere tiltak.
I regi av bedriftshelsetjenesten gjennomføres jevnlig en arbeidsmiljøundersøkelse og gjennom undersøkelsens resultater iverksettes eventuelle nødvendige tiltak.

Oslo Kongressenter Folkets Hus AS har en årlig samling for alle ansatte og har jevnlige allmøter for informasjonsdeling. Felles for våre samlende aktiviteter er arbeidet med å styrke vår kultur, hvor blant annet bærekraft er et sentralt tema. Som et ledd i vårt arbeid med både å styrke kulturen innad, men også bygge opp under helsefremmende tiltak ser vi med jevne intervaller på muligheter i form av ulike tidsbestemte aktiviteter som kan være aktuelle for Oslo Kongressenter.

Oslo Kongressenter bruker Capitech som registreringsverktøy av arbeidstid, slik at vi til enhver tid har oversikt over tidsbruk. Det gjennomføres årlige medarbeidersamtaler for å kartlegge hver enkels situasjon, ens behov for påfyll av kompetanse og om man føler seg godt ivaretatt på arbeidsplassen.

For å blant annet sikre rettferdighet og likebehandling på arbeidsplassen er vi i prosess internt med å se på en lønnskartlegging. Lønnskartlegging er nødvendig av flere årsaker, men som hovedpunkter ønsker vi å trekke frem forebygging av diskriminering, ønske om å fremme like muligheter, overholde lovverket og ikke minst det å forbedre arbeidsmiljøet.

Lønnskartlegging gir et grunnlag for å vurdere og forbedre lønnspolitikken i organisasjonen. Den gir innsikt i hvilke områder det kan være behov for endringer for å sikre at ansatte får riktig lønn i forhold til deres kompetanse, erfaring og arbeidsoppgaver. Samlet sett er lønnskartlegging et viktig verktøy for å sikre en rettferdig og åpen lønnsstruktur som fremmer likestilling og transparens på arbeidsplassen.

Gjennom det seneste året har det vært arbeid med å ferdigstille nytt avfallshåndteringssystem i en nybygd miljøstasjon, som nå er i bruk. Det er etablert en avtale med selskapet REEN AS som leverer våre nye systemer for avfallshåndtering. Med vårt nye avfallshåndteringssystem blir alt matavfall målt og registrert i miljøstasjonen før det kastes i de relevante beholderne, med en klar fordeling mellom matsvinn og annet matavfall. Vi gjennomfører månedlige varetellinger på lager for å motvirke og registrere eventuelt svinn. I tillegg er vi i prosess med å utvikle en helhetlig strategi og rutine for dybdekontroller.

For å redusere bruken av plast og ta et riktig skritt i retning av en mer bærekraftig drift, leveres nå traller med uniformer i tekstil fremfor plast. Vi har etter nøye gjennomgang endret våre rutiner ved innkjøp av forbruksartikler i vårt kjøkken, som et ledd i å redusere vårt klimaavtrykk.

Gjennom mange år er det blitt gjort mye arbeid på bygget, med gjenbruk av materialer som steinheller, gulv og teglsten.
Fasaden fungerer som byggets klimaskjerm og påvirker hvor mye energi som kreves til oppvarming og kjøling. Vi har derfor investert i god isolasjon og trelags vinduer som er energieffektive, men vi har også beholdt gammel teglsteinforblending og eksisterende stålkonstruksjon som er utbedret og rehabilitert. En robust fasade forlenger byggets levetid og krever mindre vedlikehold, noe som igjen sparer ressurser og energi over tid.

Oslo Kongressenters leverandører, forretnings- og samarbeidspartnere er sentrale for evnen til å utføre vår virksomhet. Vi ønsker at våre forretningsforhold skal være basert på tillitt og åpenhet, og at våre leverandører deler Oslo Kongressenters holdning til etikk og etterlevelse. Våre leverandører og samarbeidspartnere skal respektere grunnleggende krav til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og opprettholde et sikkert arbeidsmiljø. Ved inngåelse eller fornyelse av leverandøravtaler skal retningslinjene vedlegges kontrakter der dette er mulig. Les etiske retningslinjer for leverandører her (PDF).

Oslo Kongressenter Folkets Hus AS har det seneste året ikke avdekket noen avvik eller brudd som tilsier at vi har måttet iverksette tiltak for forbedring eller endring.

For å strukturere og effektivisere arbeidet relatert til risikovurdering av leverandører og partnere har vi valgt å iverksette et nytt system fra House of Control, for bedre håndtering av blant annet arbeidet med åpenhetsloven. Verktøyet vil hjelpe oss i vår prosess med å hente inn svar og dokumentasjon, samt strukturere det totale arbeidet på en mer hensiktsmessig måte.

Arbeidet med Åpenhetsloven ledes av vår personalsjef og spørsmål og andre henvendelser kan rettes til aapenhetsloven@oslo.kongressenter.no.

 

Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger i henhold til Åpenhetsloven (PDF).